5 nippi, kuidas päästa toitu, ilma, et ise peaksid prügikasti ronima

Prügi on meeletult odav. Poe jaoks on odavam ning oluliselt lihtsam visata kogu kaup kuupäeva kukkudes prügikasti kui tegeleda annetamisega. Igal aastal 8000 rekatäit toidujäätmeid. Prügikasti ei lenda ainult mingid kartulikoore ja kapsalehe hunnikud, vaid iga päev sõidab poolteist rekatäit korralikku inimtoitu prügimäele. See on toit, mis tuleks ära süüa, mitte ära visata.

Tänases “Laseris” infiltreerume toidupäästjate maailma ja uurime, kui suured toidumäed poodide taga vedelevad. Olgu hoiatuseks öeldud, et need mäed on suured.

Ühest konteinerist kõik vajalik: pehme sai, liha, kohupiimakreem, piparkoogitaigen, lilled ning suur kast värsket salatit ja maitsvaid puuvilju-köögivilju.

Kuidas aga päästa toitu ilma prügikasti ronimata?

Alusta kohe kõige algusest – mõtle läbi, mida poest vajad, pane see kirja ja osta ainult kindlate toitude jaoks vajalikud koostisained. Suureks abimeheks on toidukordade planeerimine. Kui kindel nädalamenüü paigas, siis ei teki koju ka toitu, millest midagi teha ei oska ja mis lihtsalt kapi põhja mädanema jääb.

Tekita endale “Söö kohe!” kast

Pilt ütleb rohkem kui tuhat sõna. Liikuv pilt ütleb veel rohkem. Kui vanaks minema hakkavad toidud kõik koos, siis ei jää külmkapis miskit märkamata ja kõik hea kraam saab ära tarvitatud. Ära unusta ka vana head FiFo-põhimõtet, mida ka kõik toidukauplused kasutavad.  FiFo tuleb inglis keelsest väljendist First in-First out ehk see, mis esimesena sisse, see ka esimene välja.Eesti keeli: vanemad kaubad eespool, uuemad tagapool. Täpselt sama tee ka kodus külmkapis. Vanem jogurt lükka tahapoole.

Allahinnatud kraam on väärt kraam?

Poes vaata üle kaubad, mis kohe-kohe aeguvad ja on seepärast ka odavamad. Ametlikult neid homme enam pood müüa ei tohi ja õhtul rändavad paljud neist prügimäele. Reaalsus on aga see, et kinnises pakis piim-jogurt ja muu taoline seisab külmkapis ilusti veel mitu päeva ning hiljem kõlbab kenasti pannkoogiks veel mitu nädalat.

Kui kahtled, siis külmuta!

Kui külmas vähegi ruumi, pane kraam, millest tunned, et ei jaksa miskit kokata, sügavkülma. Külmutada saab tegelikult praktiliselt kõike alates lihast ja leivast kuni tortide ning kohupiimakreemideni välja. Sama kuupäevaga toitu sügavkülmutades saab seda ükskõik mis ajal süüa. Ja et enamiku asjadega ei juhtu tõesti mitte midagi. Isegi piimaga mitte!

PS. Tegid kogemata terve potitäie toitu ja kohe üldse pole tuju seda nüüd kolm päeva järjest süüa? Pole hullu. Võta suvaline plastkarp või soonkinnisega kilekott, pista osta toitu sinna ja viska sügavkülma. Säilib vähemalt kaks kuud ja saad teinekord õhtusöögi 15 minutiga üles sulatada.

Kapikokkamine? Jah!

Ära mine poodi, vaid keera kokku üks mõnus pläust juba kodus leiduvast. Ole loominguline ja ära unusta, et sügavkülmas on kindlasti midagi head, millest uus õhtusöök vaaritada. Kõige lihtsam on sedasi, et valid välja põhilise toiduaine, mille ümber hakkad valmistatavat toitu looma. Leiad sügavkülmast kanaliha ja seejärel vaatad, mis kiiresti riknevaid või lähipäeval säilivusaegu ületavaid tooraineid sul veel kappides leidub – mõni plekikesega tomat ja homse säilivusajaga toidukoor? Kana pannile, makaronid keema ja mõne aja pärast on kanapasta valmis.

Kui koort ei ole, siis ei tasu veel poodi tormata vaid asendada puuduolevad toiduained kodus olemasolevate vastu. Näiteks kui retsept näeb ette, et on vaja kasutada kohvi-, toidu- või vahukoort siis selle asemel, et poodi minna, kasutad näiteks külmkapis olevat hapukoort ja piima. Ja mis te arvate, kas toidusisse sobib ka külmutatud vahukoor? Absoluutselt. All väike ingliskeelne juhis, kuidas vahukoort külmutada.

The Spruce / Madelyn Goodnight

Toidukapid ja toidugrupid

Viimase paari aastaga on väga populaarseks saanud virtuaalsed toidujagamisgrupid ning reaalsed toidukapid. Toidukappe leiab Tartust, Viljandist, Elvast, Sauelt, Keilast ja ka Laulasmaalt. Tallinnas alustas esimene toiduringluskapp just sel nädalal Keskturu kõrval.

Rohkem infot gruppide ja kappide kohta leiab Facebookist:

Foodsharing Tartu

Foodsharing Tallinn (Uus)

Laulasmaa toiduringlus

Homme saabub paradiis