Geniaalne lahendus – mida teha piimatoodetega, mille “kõlblik kuni” on läbi?

Kui külmikus seisavad aeguma hakkavad piimad, keefirid ja koorepakid, siis äraviskamise asemel leia neile geniaalne talupojalik lahendus ning tee neist midagi, milleks nad muidu ostetud ei olnud. Toiduraiskamine on mittekriminaalne kuritegu.

Kui piimatootel on “kõlblik kuni” läbi  ja tõesti juba kohutav lõhn juures, siis pole sellega midagi peale hakata. Küll aga paar päeva “parim enne” möödas toodetel pole üldjuhul midagi viga. Eriti säästlikud ostavad -50% allahinnatud tooteid suuremas koguses ja teevad neist midagi uut ning maitsvat, mis säilib veel vähemalt nädala või kaks.

Kuidas keefirist kohupiima teha?

Kodune kohupiim on nii mõnus. Saad ise valida, millise maitsega soovid seda valmistada. Hiljem kasuta seda kookide valmistamisel, kohupiimasaiade tegemiseks või söö niisama lusikaga.

Vala keefir keedupotti ja aseta tasasele kuumusele. Kindlasti ära lase keefirit mullitades keema, vaid et kergelt on näha vedeliku liikumist ja mõnda üksikut mulli. Keefirit ei tohi potis segada kuumutamise ajal. Olenevalt keefiri kogusest, võib see protsess aega võtta 15 minutit kuni tund. Mõne aja pärast on potis näha, kus kohupiim hakkab pinnale kalgenduma ja ümberringi jääb helekollane vedelik – vadak. Kui vadak ja kohupiima mass on selgelt eristatav, võta pott tulelt. Võta suurem kauss ja aseta sinna peale sõel. Kurna kulbiga kohupiima sõelale tõstes ning vadakut eraldades. Sõelale jäänud paks kohupiim pane kaussi ja maitsesta vastavalt oma soovile – lisa suhkrut, vaniljet, rosinad, mida iganes soovid.

Kui tahad saada vedelamat kohupiimapastat, lisa kohupiimale juurde veidi hapukoort ja lase saumiksriga läbi. Kohupiim säilib kinniselt suletud anumas ja külmikus ligi nädala.

Kuidas piimast kondenspiima teha?

Tõenäoliselt üks kõige lihtsam ja magusam maius, mida kodus valmistada saab. Ülimagus kreem, mida saab pidevalt lusikaga limpsimas käia.

Pane potti 1 liiter piima, 300 grammi suhkrut ja 1 tl vanillisuhkrut. Lase segu alguses keema ning seejärel kuumuta tasasel kuumusel vähemalt tund aega kuni kondenspiim on paksenenud. Mida kauem lased kondenspiimal potis podiseda, seda tumedamaks ja karamellisemaks maitse ja värvus lähevad. Valmis maiust hoiusta külmkapis suletud anumas, kus ta võib säilida kuni 2 nädalat. Tõenäoliselt saab see enne otsa küll!

Kuidas vahukoorest või toidukoorest maitsevõid teha?

Maitsevõi on mõnus vaheldus tavapärasele võile ning saiaviilul või prae kõrval näeb eriti stiilne välja. Vahustamise protsess võib olla veidi tüütu, kuid see-eest maitsestatud ehe taluvõi maitse korvab kõik.

Pane koor kaussi, mis ideaalis võiks olla kitsas, aga sügav, et vahustamisel võimalikult vähe pritsiks ja protsess kiiremini valmis saaks. Vahusta koort, kuni näed et hakkavad tekkima klimbid ja vedelik klimpidest eralduma. Need tekkinud klimbid on või tükid. Vahusta kuni või mass on paks ja eraldunud vedelik värvuselt peaaegu selge. Kurna või ja vedelik läbi sõela. Kurnatud või pane kaussi ja lisa juurde maitse järgi soola ning kuivavatud või värskeid meelepäraseid ürte.

Sega võisegu läbi ning vooli sellest üks vorstike. Pane võisardell küpsetuspaberisse, rulli kokku ja aseta külmkappi tahenema. Kasutamiseks saad rullist lõigata ilusad viilud ciabatta peale või toidu maitsestamiseks. Säilib külmkapis kinniselt hoiustatuna 2 nädalat kindlasti.

Kuidas teha piimast ja kohupiimast sõira?

Sõir on kohupiimajuust, mida Lõuna-Eestis on valmistatud juba kaua aega ja mis on seal väga hinnas. Sõir erineb tavalisest juustust nii välimuselt kui ka maitselt, kuid siiski omab omapärast mahedat juustulaadset maitset. Eriti populaarne mulkide seas on sõira valmistamine röstitud köömnetega.

Kuumuta 1 liiter rõõska piima kuni keemiseni ning lisa juurde 500 grammi rasvasemat kohupiima. Kuumuta kuni eraldub vadak (helekollane vedelik) ning kohupiimamassi osa on selgelt eristatav. Pane suurema kausi kohale sõel ning kata see seest marliga. Kurna potis olev vadaku ja kohupiimamassi segu läbi sõela. Lase massil nõrguda kuni enam vadakut ei tilgu. Võta väike pott ja sulata seal 3 sl võid. Lisa juurde kohupiimamass ja sega pidevalt kuni mass pakseneb veel enam. Lisa potti juurde 2 lahtiklopitud muna, 1 tl soola ja 2 tl köömneid. Kuumuta ja sega massi keskmisel kuumusel veel 3-5 minutit. Valmis sõir pane kinnisesse karpi külmkappi tahenema. Sõir säilib külmikus nii nädala.