Loll pakend: miks ma ometi niimoodi poes petta sain?

Ostad rohkem ja säästad rohkem, eks ole? Nii raha, aega kui ka loodust. Nii rändaski minu ostukorvi kohe suurem pakk mozzarellat, millest jätkub nii salatisse, pitsa peale kui ka niisama söömiseks.

Suur oli aga mu üllatus kui suurest pakist tuli välja neli väikest pakki. Neli täpselt samasugust nagu poes müügil ka üksikult. Miks ometi? Mulle tundus, et mind on petetud. Sama hästi oleksin võinud ju osta kolm pakki, oleksin saanud ka suurema koguse, aga oleksin äkki raha säästnud? Kas ma nüüd üldse säästsin midagi või peteti mind lihtsalt rohkem raha kulutama?

Palju pakendit vs palju ära visatud toitu

“Tegemist on n.ö. suurpakiga, mille hind on soodsam. Mõte on pakkuda parema hinna eest rohkem kaupa. Mozzarella „iseloom“ on selline, et lahtiselt oleks nende säilivusaeg paraku vaid paar päeva. Selliselt pakendatult saab neid aga kasutada koguni veel tervelt kuu,” selgitab Rimi kommunikatsioonijuht Katrin Bats.

Katrin Batsi sõnul on suurde pakki väikeste eraldi pakendamise mõte selles, et tarbija saaks odavamalt suurema hulga, mida võib terve kuu vältel kasutada. Kui mozzarellapallid oleks seal ilma eraldi pakendita, peaks need kõik paari päeva jooksul ära kasutama. Kui ei kasuta, läheb toit raisku. Seega, kumb on kliendile olulisem – toidukao vältimine või liigne pakend?

Miks loll pakend?

See on väga hea, et mõeldakse nii raha säästmisele kui toidukao vältimisele, kuid kahjuks on mozzarellat ümbritsev kile tehtud segamaterjalist ja kannab plastikoodi 7. Isegi kui ta väga ilusti puhtalt pakendikonteinerisse panna, siis midagi uut sellest ei tehta. Üldjuhul läheb selline segatüüpi plast põletusse, kuna see võib olla valmistatud väga erinevast polümeerist ja seetõttu pole lihtsalt ringlusse võetav.

Mis oleks lahendus?

Asjatundjate sõnul saab mozzarellat lihtsa kergusega ise teha ja tuleb kordi maitsvam ja soodsam kui poest. Youtubes leidub mitmeid õpetusi  nii eesti kui ka inglise keeles. Juustutegemiseks vajalikku juustulaapi ning erinevaid juustuvorme saab osta Maarahva poest.

Kui ise mässata ei taha, siis lahtist mozzarellat saab osta oma karbiga Balti Jaama turult itaallaste käest, kelle sõnul on Eesti piim mozzarella tegemiseks suurepärane. Kakumäe Selveri Itaalia poest saab ka, aga ma ei tea, mis nad Eesti piimast arvavad. Juust igatahes maitseb neil hästi.

PS. Selleks, et lahtiselt ostetud mozzarella kodus pahaks ei läheks kohe, ei pea teda kilekotti toppima. Piisab täiesti ühest külma veega täidetud karbist. Hea oleks iga päev ka vett vahetada, siis säilib eriti hästi.