Peakokk soovitab: 4 panni, mis päriselt hästi töötavad

Lugu aitas teha: Lisl Harriet Mikko

Kui su vana pann on oma aja ära elanud või kahtled oma teflonpanni tervislikkuses (loe siit, miks peaksid), võib uue leidmine olla suur peavalu, sest poelettidel vaatab vastu kümneid erinevaid variante. Paksu või õhukese põhjaga, sügavam või hoopis ilma servadeta, alumiiniumist või malmist, nakkuv või mittenakkuv, odav või kallis – milline pann võtta, milline jätta? 

Restoran „Riis“ peakokk Kadri Tran soovitab kodukokale nelja lihtsat ja head panni, millega ei jää ükski roog tegemata.

Kõik-ühes-pann

Tegelikult ei pea köögisahtel olema täis erinevaid panne. Üks suurem paksu põhja ja veidi kõrgemate äärtega praepann teeb oma töö väga hästi ära. Ka Kadri Tran kasutab enda kodus kõigeks vaid ühte panni, millega saab mugavalt köögivilju vokkida, kastmeid teha ning kartulit, liha ja muna praadida.

Seda tuleb siiski silmas pidada, et kvaliteetse ja vastupidava panni eest tuleb välja käia vähemalt 50 eurot, alla selle summa on head panni keeruline leida.

Kadri Tran soovitab kodukokale AMT-Gastrofuss praepanne. Üks suurem kõrgete äärtega universaalne pann maksab nõks üle 80 euro.

Mittenakkuvast materjalist sisekattega pann lihtsustab praadimist ja ei sisalda PFOA-d ehk tervisele kahjulikku ühendit, mis on peamine põhjus, miks loobuda teflonkattega pannidest. Alumiiniumist praepann jaotab soojuse ühtlaselt üle kogu põhja ja on vastupidav. Paks põhi ei lase aga toidul kõrbema minna ja annab kokkajale lisaaega.

Vaata tänaõhtusest Laseri saatest, kuidas oma uus tervislik pann õigesti sisse töötada.

Malmist grillpann 

Kui on aga soov valmistada liha, kala, mereande või köögivilju nii nagu suvisel grilliõhtul, siis võiks mõelda grillpannile. Kõige parem on just malmpann, sest see kannatab hästi kuumust, on väga vastupidav ja hoiab toitu kaua soojana. Kaasaegne malmist grillpann sobib ka induktsioonpliidile.

Mittenakkuva materjaliga kaetud või malmist vokkpann

Suurtele Aasia köögi armastajatele sobiks kausjas vokkpann. Sellega saab kodustes tingimustes väga hästi teha restorani tasemel praeriisi ja nuudleid. Vokitud köögiviljad jäävad seda panni kasutades seest krõmpsud ja pealt küpsenud.

Kadri Trani valikusse kuuluvad Cadaci seest mittenakkuva materjaliga kaetud ja Kamado Joe malmist vokkpann.

Alumiiniumist pannkoogipann

Sügavama praepanniga saab teha pannkooke. Aga kui kõrged servad segavad kookide või kreppide tegemist, võiks kasutada spetsiaalset pannkoogipanni. Alumiiniumist pann on sel puhul kõige parem – soojeneb ühtlaselt ja kiirelt.

Hea pühapäevase pannkoogihommiku panni saab 47 euro eest. See on vastupidav, sobib kõigile pliiditüüpidele, ennetab kõrbemist ja ei lase kriimustustel kergelt tekkida.

Loe siit seda ka, mis värk selle teflonpanniga on ja miks seda vältida!