3 imelihtsat taimset piima, mida saad kohe ise teha ja üks neist maitseb isegi hästi!

Taimseid piimasid ei pea üldse poest ostma. Neid saab lihtsa vaevaga ka ise teha ja suure tõenäosusega on vajalikud ained sul juba köögikapis olemas. Õieti polegi vaja mingeid erilisi aineid – lihtsalt vett, soola, midagi magusat ja ühte põhikomponeti: mandleid, kaerahelbeid või riisi. Meil neid kõiki leidub, seega katsetame kõigi kolmega.

Mandleid ja kaerahelbeid tuleb eelnevalt 24 tundi leotada, riisi puhul piisab kahest tunnist. Saadud segu tuleb panna koos veega blenderisse ja paar minutit suristada ja jook purki kurnata. Ongi kõik.

Milline taimejook on parim?

Kui leotusaeg välja arvata, siis kulub piima valmistamiseks tõesti reaalselt vaid viis minutit. Valmistame toimetuses 15 minutiga kolm liitrit erinevaid taimejooke ja ei saa korraks üldse aru, miks me varem raha oleme kulutanud. Isetegemine on äärmiselt lihtne (täpsed retseptid allpool), aga kas nad ka juua kõlbavad?

Mekutame kõiki jooke terve toimetusega ja võib öelda, et halvasti ei maitse üksi isetehtud taimejook. Isegi kiitvaid sõnu kuuleb mõne kohta. Kõige veidram on riisijook, sest mitte kuidagi ei saa üle tundest nagu jooks riisikeeduvett. Mingit kreemisust või mõnusat maitsenüansi riisijoogi puhul küll loota pole. Kodune kaerapiim pole aga ei siga ega kägu. Halvasti ei lõhna, kuid käsi plaksutama ka ei pane. Toimetuse lemmikuks osutub mandlipiim – mõnusalt siidine ja ilusa valge värviga. Hea mandlimaitse ka.

Kas õnnestub ka raha säästa?

Üks põhjus, miks ise taimejooki valmistada, peaks olema raha. Milleks maksta kallist hinda kui kaerapiima jaoks vajalikud helbed maksavad vaid mõnikümmend senti. Riisi ja mandlipiim tulevad veidi kallimad ja täpne hind sõltub, kas kasutada tavalist või mahetoorainet. Mahemandlid on küll tervislikumad, kuid poes kaks korda kallimad kui tavalised. Meil õnnestub joogid valmis teha selliste hindadega:

  • kaerajook: 23 senti liiter
  • riisijook: 57 senti liiter
  • mandlijook: 1,70 liiter

Rahaline sääst on seega reaalselt olemas.

Kuidas on lood kohviga?

Tegelikult tahaks ju sellest piimast teha ühe mõnusa cappuccino valmis. Vurisatan piima soojaks ja kutsun kolleegid kohvile. Ei tea, kas oleme nad siin toimetuses pakipiimade rohkusega ära hellitanud, aga ühtegi head sõna küll nende suust ei kuule.

“Jooks nagu lahjat kohvi. Ei saa üldse aru, et mingi piim on sees.”
“Kohvi ta küll paremaks ei teinud. Pigem muutus kohv joodamatuks.”
“Kõrvalmaitse rikub elamuse ära, aga ega mulle poe mandlipiim ka meeldi.”
“Ma tahaks nüüd ühte normaalset kohvi, normaalse piimaga.”

Ükski isetehtud taimejook vahtu meil ei läinud ja ei saagi minna. Vahtu lähevad ainult tööstuslikult toodetud piimad, kus selleks fosfaate sisse pannakse. Küll aga läks kohv natuke tükki justkui oleks vanaks läinud piima kohvile valanud.

Taimejoogi tegemine ei ole raske, aga nõuab veidi keskendumist ja mökerdamist.

Miks ta mädamuna järgi haiseb?

Avame piimapurgid uuesti kolm päeva hiljem ja proovime aru saada – mis on nüüd mis? Kõik piimad on settinud ja vajavad korralikku loksutamist, et jälle kaubanduslik välimus kätte saada. Kui esimesel päeval oli kohe lõhnast aru saada, millest jook tehtud, siis kolm päeva hiljem on nad kõik kahtlaselt hallikad. Mandlipiim on natuke valgem ainult. Küll aga on lõhn kõigil hoopis veidram kui alguses. Mandlipiimal on tunda kerget mädamunahaisu ning kaerajoogile on tekkinud kahtlased valged täpikesed pinnale. Oleks nagu hallitama läinud?

Mädahais tuuldub siiski mõne minutiga ja kuivõrd üldse ei taha väärt kraami raisku lasta, vuristame sellest ühe smuuti valmis. Banaan, mustsõstrad, vaarikad, agaavisiirup ja mandlipiim blenderissse ja ongi tehtud. Maitseb hapukalt, aga mitte üldse mandliselt. Kas see hapu on nüüd marjade või halvaks mineva mandlijoogi süü, jääb paraku selgusetuks. Tahaks loota, et seedimisega nüüd midagi halba ei juhtu.

Internetis lubatakse isetehtud taimepiimadele neljapäevast säilivusaega. Meie soovitame siiski kiiremini ära juua. Kas me nüüd edaspidi vuristame igal hommikul toimetuses blenderiga? Julgen kahelda. Pakipiim on küll kallim, aga säilib paremini ja on mitu korda mugavam.

Tahad ise katsetada? Aga palun!

Mandlijook

  • 150 grammi mandleid
  • 800 ml vett
  • tsipake soola

Pane mandlid külma vette ja lase 24 tundi liguneda. Ligunenud mandlid kurna, loputa korraks vee alt läbi ja pane köögikombaini või kannmikserisse. Lisa umbes 800 milliliitrit vett, tsipake soola ja purusta, kuni mandlid on peened. Saadud segu kurna läbi kahekordse marli ja pigista võimalikult kuivaks.

Kaerajook

  • 100 grammi kaerahelbeid
  • 600-1000 ml vett
  • tsipake soola
  • sorts siirupit

Pane kaerahelbed 24 tunniks külma vette ligunema. Ligunenud kaerahelbed kalla köögikombaini või kannmikserisse. Lisa 600 – 1000 ml vett, tsipake soola ning siirupit ja purusta, kuni helbed on peened. Saadud segu kurna läbi kahekordse marli ja pigista võimalikult kuivaks.

Riisijook

  • 100 grammi riisi
  • 800 ml kuuma vett
  • tsipake soola
  • sorts siirupit

Pane riis 2 tunniks kuuma vette ligunema. Kergelt pehmed riisiterad kalla köögikombaini või kannmikserisse. Lisa 800 ml vett, tsipake soola ja siirupit ning purusta, kuni riis on peen. Saadud segu kurna läbi kahekordse marli ja pigista võimalikult kuivaks.

Kõiki retsepte võib vastavalt maitsele natuke timmida. Kaerajoogi vee kogus sõltub sellest, kas eelistad vedelamat või paksemat jooki. Siirupi asemel võib katsetada datlitega ja šokolaadipiima saamiseks tuleb lisada joogile kakaopulbrit.

Loe lisaks:

Jane Kaljulaid hakkab tegema nii head kaerapiima, et ta sai mõne päevaga investoritelt sada tuhat eurot!

Meie toimetaja Siim aga on kaerapiima peale väga pahane, loe siit miks.