3 võimalust toidu päästmiseks, mida pead proovima

Ühes õiges majapidamises ei tohi midagi raisku minna, eks? Siin kolm head nippi, kuidas mina oma kodus toidujäätmeid prügist päästan.

Porgandiotsad, lillkapsasüdamikud ja brokolivarred ning muu “kasutu” köögiviljakraam lähevad mul kodus puljongi tegemiseks. Mul on sügavkülmas kott, kuhu ma need toorelt viskan. Kui vaja puljongit teha, siis võtan koti sisu külmast välja ja keedan sellest.

Kuidas teha ise puljongit?

  • Võta sügavkülmast kokkukogutud puljongikraam ja pruunista neid veidi suure poti põhjas õliga.
    See annab su puljongile mõnusa kuldse värvuse ja tummisema maitse.
  • Kalla juurikatele peale vesi. Veendu, et vett oleks umbes 2 sentimeetrit rohkem kui kraami.
    Nii tuleb puljong täpselt paras.
  • Kuumuta segu keemiseni.
  • Keera pliidikuumust vähemaks ja hauta tasasel tulel veidi üle tunni. Tulemus paras kui vedelikku on kolmandiku võrra vähem kui alguses.

Kui puljong valmis, kurna kõik läbi sõela ja villi purkidesse. Külmkapis säilib isetehtud puljong umbes kolm päeva, sügavkülmas aga märksa kauem.

NB! Sügavkülmas vedelikud paisuvad (mäletad ju, mis juhtus kui nooruses õllepudeli sügavkülma unustasid), seega klaaspurki kasutades jäta kindlasti paisumiseks vähemalt kaks senti ruumi.

Närbunud maitseroheline sügavkülma!

Sama on ka maitserohelisega. Mingil juhul ei tohi “parim enne” välimusega rohelist prügisse visata. Värskelt korjan ja kui näen, et ei suuda tarbida, siis hakin ära ja panen sügavkülma. Nad ju säilitavad oma maitse ja kasulikkuse. Neid saab kasvõi smuuti sisse visata.

Tundub uskumatu, aga koriander (C-, K- ja A-vitamiin!) ja petersell sobivad suurepäraselt rohelise smuuti sisse. Koriander sisaldab rohkelt C-, K- ja A- vitamiini ja annab allolevale smuutile mõnusa meki.

Vaja läheb:

peotäis spinatit
natuke koriandit
150 ml vett
mangot
ananassi
avokaadot

Blenderda kõigepealt spinat ja koriander veega püreeks ja siis lisa puuviljad.  Blenderda uuesti ja naudi.

Ära söödud salat uuesti kasvama

Neile, kes poest ostavad potiga maitserohelist, on mul ka üks hea soovitus. Lõikad lehed maha, sööd ära, aga taimepotti ei viska ära, vaid kastad veidi ja istutad suuremasse potti ümber. See läheb uuesti kasvama. Sama on ka lood igasugu salatilistega. Lõikad pealsed ära ja istutad juurekontsu ümber: peenrasse või suuremasse lilllepotti.

Rooma salati uuele ringile saatmiseks ei pea tal isegi juuri all olema. Lõika lihtsalt ots ära ja pane veega klaasis aknalauale.

Päris mullaga tasa ei tasu salatipead muidugi nudida. Sellel pildil läksin ma natuke liiga hoogu. Taim peab saama teha fotosünteesi ja siis tulevad uued lehed tal.

Need kolm nippi on muidugi täiesti köömes selle kõrval mida meie toimetaja Katarina oma kodus korraldab. Tema nimelt viis läbi eksperimendi, kus ta ei visanud mitte kui ühte toidukübet ära. Isegi banaanikoored pistis pintslisse! Selle tulemused toome teieni juba homme.