Kuidas 3 sendi eest teha pekipõletajat kombuchat

Tuleb välja, et juba minu vanaema oli 70 aastat tagasi hipster, kes armastas kombuchat juua ja head kraami koos teiste külanaistega valmistada. Suured purgid käärisid pesukappides ja panipaikades, et kombucha teeseenel võimalikult hea kasvada oleks. 

Kombucha nime ja viimaste aastate suure menu järgi vaadates, oleks arvanud, et tegu on alles hiljuti meie turule tulnud joogiga ning kusagilt kaugelt eksootiliselt maalt. Lähemal uurimisel tegin avastuse, et tegu on meie esivanemate väga populaarse teeseene joogiga hoopis, mis elas oma veidrat elu pimedas ja suures purgis. Mäletan lapsepõlvest neid suuri kolmeliitriseid purke vanaema riidekapi põhjas, kus sees olid üüratud valged limased seened, mis mullitasid ja nägin küllaltki õõvastavad välja. Käisin neid ikka aegajalt piilumas ja torkimas, et seen ennast liigutaks ning muliseks. Sealset vedelikku joodi ja vanaema määris peale oma haigetele jalgadele.

Kombutcha on olnud kasutuses juba üle 2000 aasta ning seda on peetud nooruse ning ilu allikaks

Olen aastaid ostnud kombuchat poest ja nautinud seda haput mullitavat jooki, mis keele otsa paneb kihelema. Ei oleks arvanud, et seesama kapipõhjas elav limane seen võiks nii head jooki valmistada, mis lisaks maitsele omab veel tervisele head mõju. Teeseen on miljonite bakterite, hapete, vitamiinidega tee sees kasvav hõljuv elusorganismide kogum, mis esmapilgul meenutab üüratut hallitust, mis on unustatud mitmeks aastaks kusagilt välja ja oleks vajanud ammu ära viskamist. Iga nädala-kahe tagant liigutatakse seen vanast purgist uute ning lastakse tal alustada uue joogi kääritamisega. Kõige vägevam jook saab siis, kui iga nädal lisada veidi suhkrut juurde, et protsess pidama ei jääks ning lasta seenel oma töö teha 6 kuud. Sellisel joogil pidavat olema palju väge ja võimsad raviomadused.

2000 aastat tagasi limpsisid Hiinas preilid seda jooki igapäevaselt ja pidasid seda oma nooruse ning ilu allikaks. Sellega langetati seal kaalu ja hoiti immuunsüsteem tugevana. Kombucha ergutab ainevahetust ja vähendab rasvade kuhjumist. Joogil on samad ained nagu atseethape ja polüfenool, mis õunasiidriäädikalgi. Kuna seen on kasvanud vedelikus olevast suhkrust, siis joogis on ikkagi omajagu kaloreid. Kaalulangetuse puhul tuleks piirduda ühe klaasitäiega päevas.

Teeseenel arvatakse olevat palju ravivaid omadusi ning peetakse looduslikuks antibiootikumiks. Seenejoogil on antibakteriaalne toime, seega kasutatakse seda ka välispidiselt naha puhastamiseks ja kriimude, paranevate haavade raviks. Kombuchat kiidetakse tema maagiliste mõjude poolest, kus ta mõjub hästi südamele, liigestele, reguleerib kolesteroolitaset, soodustab seedimist ja ergutab maksa ning sapi tööd.

Mida kauem käärinud seenevedelik, seda suuremad “maagilised ja ravivad mõjud” tal on. Rahvaravis kästakse kombuchat suus hoida ja kurku loputada, et ravida igemepõletikku ja angiini. Samuti seenejoogi igapäevane tarbimine pidavat vähendama peavalusid ning ravima tupeseent. Vistrikulise ja rasuse näonaha puhul pidavat olema hea tupsutada seenejooki nahale ning lasta imenduda 20 minutit päevas (pärast maha pesta).

Kombucha on täis tervisele kasulikke elusorganisme nagu pärmseened ja erinevad bakterid. Seal leidub hulgaliselt vitamiine (C-, D-, P- ja B-rühmad), ensüüme, probiootikume, aminohappeid ja muid tervislikke orgaanilisi happelisi. Lisaks on seal ka lactobacilluse bakterid, mis on kui Linexi tablettide eest ja looduslikul viisil.

Ühestki poest ega apteegist kombucha seent osta ei saa

See on kui reliikvia, mida on pärandatud edasi ja jagatud lähematele sõpradele. Tänapäeval on olemas spetsiaalsed ühingud ja grupid, kus saab rohkem infot seene kasvatamise kohta ning leitakse kontakte, kust oma esimene seen saada. Kuna seen on elusorganism, mis pidevalt kasvab ja vajab iganädalast tähelepanu nagu leivajuuretiski, on alati olnud aukohal panna oma seenele ilus nimi. 

Esimene seen minuni saabus meepurgis, kus peal oli kirjas “Kalle mesi”. Sealt tuligi meie perre, uus pereliige, Kalle. Uut seent vanast teeseenest on lihtne kasvatada. Seen ehitab endale pidevalt uusi kihte ja muutub järjest tihkemaks. Ajaga on võimalik kihte poolitada ja panna uus osa uude purki kasvama. Nii sündis Malle.

Poeriiulitelt leiab suurepäraseid kombuchasid värvikirevate maitsenüanssidega, kuid kahjuks selle tervisliku joogi ees on üsna suur hinnasilt, arvestades, et enamjaolt on kõik joogid pudeldatud 330ml pudelitesse. Odavamaid ja soodukatega õnnestub saada 2.07 euro eest ning ilusamate siltidega ja taustalugudega leiab ka 4.50 eest. Eestiski on mitmeid kohalikke väikeettevõtjaid, kes kääritavad oma Kalledest võlujooki ja müüvad neid kuskil 2.50 ringis pudel. 

Arvestasin, et kui valmistada ise sama jook kodus, saab sama koguse, 330ml, vaid 3 sendiga. Kui soovid maitset juurde saada, siis läheb veidi kallimaks, kui kasutad poest ostetud marju. Kui võimalik, mine korja midagi ise loodusest, mis head maitset juurde lisab.

Kui viitsid mässata, kasvata ise oma Kalle

Seene algusest peale ise kasvatamine ei pruugi igaühel hästi välja tulla ja võib võtta mitu katsetust, enne kui seen tekib ning ellu jääb. Siiski, kui mujalt juba paljundatud seent ei leia, proovi ise, kas õnnestub kasvatada oma ainulaadne teeseen.

Beebiseenele elujõu andmiseks vajab ta veidi kangemat musta teed (ilma lisanditeta, lahtine purutee), valget kristallsuhkrut ja kibuvitsatõmmist. 

Võta üks vana supipurk ja pese see korralikult kuuma vee ja soodaga puhtaks. Jäta ta nõrguma ja lase tal endal kuivada. Kindlasti ära kuivata seda paberi ega rätikuga. Kõik peaks püsima võimalikult steriilne. Kuivanud purki pane 100g kibuvitsamarju ja vala peale kuum keedetud vesi, nii et marjad oleksid kaetud. Pane purgile peale kas marli või puuvillase riide tükk ning seo nööri või kummipaelaga kinni. Pane purk nädalaks kapinurka hämarasse seisma.

Nädala pärast võta suur kolmeliitrine purk ja üks pott, mis mahutab 2.5L vett. Pese ka need kuuma vee ja soodaga puhtaks ning jäta nõrguma. Kuivanud potti pane 6tl musta puruteed ja vala peale 2.5L vett. Keeda segu pliidil potis. Lase teel jahtuda leigeks ja kurna ümber 3L purki. Lisa purki 200 grammi suhkrut ja kurnatud kibuvitsatõmmis. Kata purk pealt taaskord marli või puuvillase riide tükiga ning seo kinni. Pane purk pimedasse kapinurka.

Kusagil 3-4 päeva pärast peaks beebi seen oma esimesi algeid näitama tee pinnal. Kusagil 2-3 nädala pärast peaks tee hakkama värvi muutma ja omandama spetsiifilise mõnusa kombucha lõhna. Seen saavutab oma täisealisuse 5 nädala vanuselt ja on valmis kolima kodunt välja, iseseisvaks eluks uude purki.  Ka beebiseene vedelik on väga hea ja joodav. 

Aeg on kolida kombucha seen uude koju!

Kas on vaja kolida beebi seen või kellegi käest saadud juba suur seen ümber, pole mingisugust erinevust. Nüüd tuleb taaskord võtta üks suurem pott ja kolmeliitrine purk ja pesta need kuuma vee ning soodaga puhtaks. Lase neil ise nõrguda ja kuivada. Suurde potti tee uus lahus 2,5L vee ja 6tl musta puruteega. Keeda mõned minutid ja tõsta kõrvale jahtuma. Kui tee on leige (kusagil 22kraadi), vala ümber puhtasse purki ja lisa 200g suhkrut.

Nüüd on väga oluline pesta käed korralikult ja tõsta seen ettevaatlikult ümber uude purki, samapidi nagu seen oli eelmises purgis. Kata purk pealt marli või puuvillase riidetükiga ja seo tugevalt kinni, et riie oleks pingul, mitte lohkus. Tõsta pimedasse kapinurka ja oota vähemalt 7 päeva. Seejärel proovi puhta lusikaga vedelikku, et näha, kuidas maitse on. Kui on veel liiga magus ja vähe äädikast maitset, lase tal veel seista paar päeva. Kui 7. päeval on maitse vesine või liiga hapu, lisa juurde jällegi mõni tl suhkrut. Kuskil 9-10 päeval peaks jook olema küps. Kui tahad tugevamat kombucha maitset võid aegajalt suhkrut juurde pannes, kääritada jooki ka mitu kuud.

Kurna vaikselt oma kombucha puhtasse nõusse ning jäta seeneke istuma veel vanasse purki vähese tee sisse, et ta kuivale ei jääks. Seejärel pead otsustama, kas soovid oma kombuchale juurde mõnda põnevat maitset saada. 

Olen ostnud vanakooli klõpsu-korgiga klaasist pudelid kombucha hoiustamise jaoks. Kui on aeg jook ümber villida, lisan pudeli põhja esmalt marju, puuvilju või mahla (ilma säilitusaineteta) mõne cm jagu ja valan seejärel peale kurnatud teeseene vedeliku. Niimoodi ma jätan maitsestatud pudelid veel 1-3 päevaks toatemperatuurile pimedasse seisma, et gaasiline mull sisse tekiks. Kindlasti tuleks korra päevas korki kergitada, et vajadusel liigne gaas välja saaks. Muidu võivad korgid lendama hakata ja pudelid plahvatama. Kui paras mull on sees, tõsta kombucha külmkappi seisma. Jahedas tema elutegevus aeglustub ja kogub oma mõnusa kombucha maitse. Maitsestamata kombucha võib säilida külmkapis isegi kuni 6 kuud. Maitsestatud variandi puhul oleneb, kas kasutasid kuumutatud mahla või värskeid marju/puuvilju. Kuumutatud mahla kasutades säilib jook samuti kuni paar kuud, värskete lisandite puhul, aga tuleb maitse ja välimuse järgi ise otsustada, kaua ta säilida võiks.

Teelahust võib valmistada ka rohelisest ja valgest teest, kuid beebi seene kasvatamisel tuleb kasutada just musta teed, kuna sisaldab enim puriine, mis on vajalikud seene algeks. Ka musta tee sorte on mitmeid erinevaid ja iga tee sordiga tuleb omamoodi maitse ja värv. Mida tumedam tee, seda tummisem ja tugevam maitse. Mida heledam tee, seda kergem, värskem ja šampanjasem nüanss. Kindlasti peaks jälgima, et teed oleksid puhtad kõiksugu kõrvalistest lisanditest ja õlidest, et seen purgis ellu jääks. Kombucha seen annab pidevalt järglasi ja võib nõnda elada igavesti, kui teda õigesti hooldada. 

Geniaalne jook, mis sobib lastele kui ka uhketele seltskonnapidudele

Seenejook ravib ja turgutab hinge ning teda ümmardatakse põhjusega juba üle 2000 aasta. Isegi, kui ta erilised omadused tervisele kõrvale jätta, maitseb ta põnevalt ning tahaks pokaali veel ja veel täita. See on peaaegu nagu tasuta vahuvein, mis kodus pidevalt võtta on ja ka peolauas saab külalistele pakkuda. Olen väga edukalt eksitanud peoõhtutel inimesi, kes varem pole kombuchat joonud, pannes neid uskuma, et tegu on kas kuiva siidri või vahuveiniga. Kindlasti on see tekitanud alati kõneainet koosviibimistel, kus mulline siidrine maitse kombuchal tekitab arvamust, et tegu on alkohoolse joogiga, kuid seda ta pole. Pikal käärimise protsessil võib ta omandada mingisugused promillilised, kuid kindlasti ei ületa need 0.4%. See on harv nähtus, kui kerge % juurde tuleb. 

Meie peres joovad kombuchat nii täiskasvanud, teismelised kui ka lasteaialapsed. Mõnus pere jook, mis võtab vajaduse osta poest gaseeritud ebatervislikke Fantasid ja Cocasid ning hoiab meie tervise korras, mitte ei kahjusta seda. Viisakatel õhtusöökidel ei tõsta lauale mitte pudeli vahuveini, vaid koduse kombucha, mis lööb laineid ja hoiab tuju üleval. Kui keegi haigeks hakkab jääma, joome klaasitäie ja kui sääsehammustusest on saanud suur katkine kraater, määrime seenevett peale. Rohkem 1000-in-1 enam olla ei saa! Geniaalne jook!