Ootamatu avastus! Prügikasti rändavast vedelikust saab teha süüa

Toiduraiskamine on Eestis väga suur probleem. Keegi meist ei taha teadlikult toitu ära visata. Kas sa aga teadsid, et on olemas miski, mille nii sina kui mina üldjuhul süüa tehes ära viskame, aga millest tegelikult saab teha väga häid magustoite. Millest ma räägin? Aquafabast muidugi.

Tegemist ei ole millegi muuga kui kaunviljade keedu- või konservivedelikuga, mida pea igas kodus päras söögitegemist üle jääb. Tihtipeale leiab see tee kraanikausi äravoolu ja keegi ei tule selle pealegi, et seda võiks kuidagi kasutada. Eesti keeles nimetatakse aquafabat ka oavedelikuks.

Mida sellega siis teha ja miks?

Oavedelik töötab munaasendaja ja seda nii soolastes kui magusates roogades. Enamasti asendatake aquafabaga munavalget. See on asendamatu abiline veganitel, sest võimaldab teha täistaimseid toite. Munavaba besee? Aga palun! Vegan majonees? Retsept siin! Isegi mozzarellat saad teha ja veel palju muudki. Tuleb lihtsalt vahustada oavedelikku, kuni see muutub valgeks kohevaks massiks ega valgu laiali. Erinevaid retsepte on Internet täis.

Miks oavedelikku kasutada?

  • Esimene põhjus: allergiad. Kui inimesel on piimaallergia, siis on tal üldjuhul ka munaallergia.
  • Üha rohkem inimesi toitub ainult taimselt. Aquafaba on ideaalne asendus loomsele valgule.
  • Mõnikord lihtsalt saavad kapis munad otsa. Oakonserv päästab päeva.

Kas igasugune oakonserv sobib?

Sobivad kõik kaunviljad, aga üle maailma on üha rohkem populaarsust kogunud just kikerhernes ja seda mõnel lihtsal põhjusel:

  • kikerhernevedelik on kergelt kollakas ja läbipaistev ja muutub vahustades ühtlaseks valgeks vahuks. Ta näeb välja ja käitub täpselt nagu munavalge.
  • kikerhernevedelik ei ole liiga vedel ega liiga paks. Ta on õige konsistentsiga.
  • kikerhernestest saab teha nii palju erinevaid häid asju, seega üldjuhul on konserv alati kapis olemas.

Kas mu kook maitseb nüüd nagu uba?

Ei! Välismaa kokad on teinud mitmeid katseid ja keegi sööjatest pole aru saanud, et sõid munavaba magusat. Kõrvalmaitsete vältimiseks tasub kasutada võimalikult naturaalset konservi. Meie mees Kaarel on edukalt kasutanud I Love Eco nime all müüdavaid kikerherneid.

Kui palju vedelikku võrdub üks muna?

3 supilusikatäit vedelikku = üks suur muna

2 supilusikatäit vedelikku  = 1 munavalge

Kas pean iga kord uue paki avama kui ühte muna vaja?

Ei. Kui süüa tehes (näiteks see on väga hea retsept!) kõvasti vedelikku üle jääb, kalla see jääkuubiku vormi ja aseta sügavkülma. Õigel hetkel võtad välja, sulatad kiirelt üles ja ongi vajalik munakogus olemas.

Tahan kohe järele proovida!

Aga palun. Siin üks lihtsamaid magustoite, mida aquafabast teha saab: mõnusalt mahe šokolaadikreem. Kui veab, on sul need asjad köögikapis juba olemas ka.

  • 125 ml kikerhernekonservi vedelikku
  • 100 g tumedat šokolaadi
  • 2 tl tuhksuhkrut
  • hästi vähe soola

Sulata vesivannil šokolaad ja tõsta see kõrvale jahtuma. Vahusta kikerhernevedelik miksriga tugevaks valgeks vahuks. Varu selleks aega. Erinevad meie toimetuse liikmed on siin seda vahustamist proovinud ja korraliku vahu saab 10-15 minutiga. Tulemus on õige kui vahule hakkavad peale tekkima triibud ning vaht ei valgu laiali. Lisa tuhksuhkur ning näpuotsatäis soola ja vahusta veel 15 sekundit.

Nüüd lisa vahule aeglaselt juurde jahtunud sulašokolaad. Sega õrnalt ja aeglaselt kuniks segu on ühtlane. Kui nüüd vaht kokku vajus, siis oli šokolaad veel alles liiga soe. Kui aga kõik läks hästi, tõsta vaht kaussidesse ja aseta mõneks ajaks külma tahenema. Kui õige aeg käes, kaunista moosi või marjadega ja naudi.

Vaata lisaks:

Oakonservi veest saab teha ootamatuid maiuseid

 

Tags: