Suurepärane moodus praeguse kuumaga toiduaineid värskena hoida!

Õues on nii kuum, et isegi külmkapis lähevad kõik asjad kohe mitu korda kiiremini pahaks. Maakodus on veel hullem, külmik pisike ja sahvris tõuseb temperatuur iga tunniga mõnusast jahedast lämbe tüünuseni. Esimene mõte on kõik lahtised asjad kilesse mässida, et nad kauem säiliks, aga olgem ausad – plast on eilne päev! Toidukile võib olla mugav kodus kasutada, kuid hiljem keeruline ümbertöödelda, mistõttu satub see prügikastist põletusahjudesse või prügimäele.

Mesilasvaha mähik on keskkonnasõbralik lahendus tavapärasele toidukilele, mille sisse saab mässida võileibu, poolikuid köögivilju, katta toidukausse ja palju muud. 

Olen kasutanud mähikuid isegi sügavkülmas toiduainete hoiustamiseks. Mõnikord ülejäävad marjad või liigselt ostetud leivapäts, saab mässitud vahamähiku vahele ja viskan sügavkülma. Sügavkülmast välja võttes lasen ennem mähikul toatempertauurile jõuda ja alles siis mähin toiduaine lahti. Vastaseljuhul võib vahakiht murduda.

Ideaalne piknikukraam praeguste palavate päevadega!

Naturaalne mesilasvaha ja looduslikud õlid hoiavad riide hingavana ning omab antibakteriaalseid omadusi, mis ei lase toidul kiirelt hallitama minna. Saiad ja leivad püsivad mähikus kaua värsked ning pehmed. Ainuke, mida vahamähikus pole soovitatav hoiustada on toored kala- ja lihatooted.

Olenevalt kui tihti kasutada ja kuidas hooldada, saab ühe mähikuga hakkama 6 kuud kuni aasta. Isegi kui riie enam ei nakku ja seda ei saa enam kasutada, on mähikut võimalik värskendada uue vahakihiga ning anda talle uus elu järgnevaks aastaks. Kui aga toidumähiku eluiga on tõepoolest otsa saanud, saab selle komposteerida või koduahjus ära põletada.

 

Meisterda ise ja saa poole odavamalt

Poes leiduvad mesilasvaha toidumähikud maksavad 3-4 eurot tükist, kallimad 6 eurot. Enamus poodides saab neid osta ainult kolmeste komplektidena, mis tähendab, et hinnad tuleb korrutada kolmega. Odavamaid variante leidub e-poodides vähem, pigem müüakse kallemaid. Keskmiselt maksavad kolmesed komplektid 15-17 eurot. Valmistades aga ise ise, tuleb ühe mähiku hind kolm korda odavam,  1.71 tk. Vajalikke aineid saab osta näiteks zinuz.ee ja heamajapood.ee-st.

Elev.ee-s leiab VahaVrappe kolmeses komplektis ja kolmes eri suuruses, hind vahemikus 15-17 eurot.

Et poest kahjuks aineid ei saa osta teelusika kaupa, siis peab leppima veidi suuremate kogustega. Enamus aineid müüakse 50-100g kaupa, seega algne ostuhind tuleb suurem. Siiski saab kõik esmavajaliku kätte umbes 10 euroga ning valmistada saad sellest vähemalt 6 mähikut.

Valmistades mesilasvaha toidumähiku ise, hoiad kokku poole summast, õpid juurde uue oskuse, leiad viisi taaskasutada vanu riidetükke ning oled teinud keskkonnasõbraliku sammu vältimaks plastist toidukile.

Kuidas teha mesilasvahaga toidumähikut?

Tegu on ilmselt ühe lihtsama DIY nikerdamisega, millega saab hakkama iga kobanäpp. Esmalt on vaja leida sobiv materjal, milleks oleks õhuke mitteveniv puuvillane riie. Näiteks vanad padjapüürid, kleidid, pluusid, tekikotid, mida enam sihtotstarbeliselt kasutada ei saa, sobivad suurepäraselt mähiku valmistamise jaoks. Mina leidsin oma mähiku riidetükid ema vanast materjalijääkide kapist, mis pärit 60ndatest ja millest valmistati tolleaegseid moeröögatusi kitleid. 

VARIANT 1

Vaja läheb: 

  • 20*20 cm riidetükki
  • kaks küpsetuspaberit 
  • triikrauda
  • 6 tl mesilasvaha graanuleid 
  • 0.5 tl männivaiku
  • 1 tl jojobaõli
  • riidepuud 
  • pintslit

Lõika riidetükist välja 20*20 cm suurusega mähik ning pane see triikimislaual oleva küpsetuspaberi peale. Sega kokku mesilasvaha graanulid, männivaik ja jojobaõli. Puista segu riidele. Aseta riidetükile peale teine küpsetuspaber ning triigi kuuma triikrauaga 1-2 minutit, kuni graanulid on sulanud. Peale sulamist võta riie küpsetuspaberi vahelt välja ja tõsta õrnalt üle riidepuu kuivama. Ettevaatust, immutatud riie on väga kuum ja tõstmisel tasub äärtest näpuotstega tõsta või kasutada pintsette. Mesilasvaha mähik kuivab mõne minutiga.

NIPP: pane mähiku keskele märg majapidamispaber või väike niiske riidetükk ning hoiusta oma ürte selliselt mähituna külmkapis. Nii säilivad ürdid pikka aega värskena.

VARIANT 2

Vaja läheb:

  • 20*20 cm riidetükki
  • 1 küpsetuspaber
  • 1 tl jojobaõli
  • 7 tl mesilasvaha graanuleid
  • pintslit
  • riidepuud

Lõika riidetükist välja 20*20 cm suurusega mähik ning pane see ahjuplaadile, mis on kaetud küpsetuspaberiga. Sega väikeses kausis kokku jojobaõli ja mesilasvaha graanuleid. Puista segu ühtlaselt mähiku peale laiali. Pane ahjuplaat koos peale puistatud seguga riidetükil ahju, 160 kraadi juurde, niikauaks kuni graanulid on ära sulanud. Kui graanulid on sulanud ebaühtlaselt, tee ahjuuks korraks lahti ja käi kiiresti pintsliga üle, et tasandada imendunud segu. Ära jätta mähikut ahju liiga kauaks, kuna mesilasvaha võib muuta riidetüki pruuniks ning kõvaks. Sulanud seguga mähik võta kiiresti ahjuplaadilt, et see ei kuivaks paberi külge ning aseta ettevaatlikult kuivama üle riidepuu. Ettevaatust, et kuuma vahaga näppe ei põletaks.

Mulle meeldib kohutavalt teha pärmitaigent, kuid alati olen jube jännis olnud selle kerkmisel. Juba lapsepõlves sai õpitud, et taigna peale tuleb puistada jahu ja üle kausi äärte panna kerkimise ajaks rätik. Kõik tore sinnamaani kuni tainas kerkib rätikuni ja hiljem seda sealt küljest lahti saada on täielik nuhtlus. Rätikuid prügikasti selletõttu on lennanud mitmeid. Kui juba vahamähikud olemas olid ja hakkasin taaskord kaneelirulle vorpima, siis oli vaimustus suur! Isegi kui taigen külge jäi, sain selle jaheda vee all pärast maha loputada ning miskit ei imendunud sinna kinni.

VARIANT 3

Vaja läheb:

  • 20*20 cm riidetükki
  • klaasist tassi või purki
  • 1 küpsetuspaber
  • 1 tl jojobaõli
  • 6 tl mesilasvaha graanuleid
  • 1 tl männivaiku
  • pintslit
  • riidepuud

Lõika riidetükist välja 20*20 cm suurusega mähik ning pane see küpsetuspaberile. Võta üks klaasist väike tass või purk ning pane sinna sisse jojobaõli, männivaik ja mesilasvaha graanulid. Sulata segu kas vesivannil või mikrolaineahjus. Kui segu on sulanud, kasta pintsel sisse ja võõpa kiirelt riie üle, enne kui segu jõuab hakata tahenema. Üle võõbatud valmis mähik võta seejärel nurkadest õrnalt näppudega kinni ja tõsta kuivama üle riidepuu. Oota mõni minut kuni riie on tahenenud ning võid alustada enda tehtud mesilasvahast toidumähiku kasutamist.

Milleks mähikuga mässata?

Mina ei kujutaks enam köögis enda elu ette ilma mesilasvaha toidumähikuta. Kõik on nii käes sees, kui tahan poolikut paprikat külmiku panna, võtan korvist mähiku ja mässin sisse automaatselt, ilma et sellele mõtlekski. Kõik lahtised asjad, mis muidu kilekotti või toidukilet vajavad, mässin sisse ja panen külmkappi. Kohe mitu päeva kauem säilib kõik värskemana.

Mähikuga olen ma avastanud ka, et see on ideaalne “avokaadoküpsetaja”. Tihti on poest ostetud avokaadod söömiseks liiga toored, aga ega sellest enne aru saa kui oled ta juba lõhki lõiganud. Lahtiselt kapis läheb ta kohe rõvedaks, aga kui panna avokaadopooled omavahel kokku tagasi ja mähikusse mässitult külmkappi panna, on avokaado mõne päevaga söömisküps ja üldse mitte kole pruun löga.

Kuidas hooldada mesilasvaha toidumähikut?

Hästi hooldatud mesilasvaha mähik võib vastu pidada terve aasta. Peale määrdumist tuleb seda kergelt loputada jaheda vee all ja vajadusel kasutada pehmet svammi. Kindlasti ei tohi seda hõõruda karmikoelise nuustiku või harjaga. Peale loputamist panna kuivama ning mähik on taaskord valmis oma eesmärki täitma.

Kui vahakiht hakkab ajapikku maha kuluma, saab uuesti korrata sama riidetüki peal algset vahatamise protsessi ja anda eluiga talle juurde. Minul on nii mõnigi toidumähik juba kolmandat aastat käigus, mida kord aastas lasen ahjuplaadil uuesti sulama ja lisan juurde näpuotsaga uusi koostiosi.