45 eurot kanafilee kilo eest? Kas te olete hulluks läinud?

Mõtlesid, et oleks tervislik ja teeks täna õhtul perele ahjus mahe kanaliha? Siis võta poodi minnes viis korda rohkem raha kaasa! Mahe on lahe ja mitu korda maitsvam, kuid kas oma hinda ka väärt?

Kui tavaline känakas broilerifileed maksab supermarketis 6-7 eurot kilogramm, siis peale vaadates sama asja eest, kuid maheda hinnad algavad 20 eurost, aga võid maksta ka 45 eurot kilo eest. Ulmeline hinnavahe! 

Broilerid kuldmune ei mune, seega, millest selline hind?

Äntu mõisa kaubamärgi KIKERIKII turundusjuht Marget Haug selgitab, et mahebroileri hind kujuneb välja mitmetest komponentidest, milleks esmalt on kanade elutingimused – kui tavafarmides on linnud tihedalt koos, siis mahefarmis on kindlad nõuded, kui palju kanu kanalas tohib olla. 

“Lisaks kõik need tingimused, mida kanad vajavad, et olla terved ja tugevad – sotsiaalne suhtlus, võimalus tukkuda õrrel ja käia õues siblimas,” selgitab Haug.

“Veel on ka nende toidule ja ravimitele ranged eeskirjad. Mahebroileri toit on samuti mahe, st ei sisalda taimekaitsemürkide jääke ja on GMO-vaba. Sellisena kasvatatud vili ja hernes on juba ise kallimad,” lisab ta.

Äntu mõisa kanad õues

Mahebroilerid ei istu puurides kinni, vaid saavad õues siblida ja ussikesi taga ajada.

Üks väga oluline komponent hinna kujunemisel on broilerite töötlemise kulu. Suurtööstustes toimub broilerite töötlemine täisautomaatsetel liinidel, Kikerikii mahebroiler on selles osas justkui käsitöö, mis paraku mõjutab hinda.

“Õnneks on Eestimaal hakatud juba aru saama, et igal asjal, ka heal tervisel ja puhtal toidul on oma hind,” ütleb Haug.

Milline erinevus on tavabroileril ja mahebroileril?

Alguse saab erinevus juba sellest, et kui tavalise broileri eluiga tavafarmis on 37 päeva, siis mahebroileril on see 81 päeva.

Ebareaalne on mõelda, et ühest tibust saab 5 nädalaga suur söögiküps ahjukana. Aga nii need broilerid on aretatud – võimalikult kiiresti priskeks ja otse tapamajja. 

Äntu mõisa kanad on aga teist tõugu kui tööstuslikud broilerid, mis kasvavad aeglaselt ja väga suureks. “Mahebroiler on tõesti suur. Mul oli probleeme 3,2 kg kanaprae ahju mahutamisega,” meenutab Haug.

Lisaks sellele, et liha on puhas kõrvalainetest, on tal ka kõrge kulinaarne väärtus. Haug ütleb, et need, kes on mahe broileriliha söönud, ütlevad et liha on justkui maal vanaema juures. Mahebroileri paremad kulinaarsed omadused tulenevad asjaolust, et nende broilerite tõug on aeglaselt kasvav ja pikema elueaga kui tööstuslik broiler ning see annab lihale paremad maitseomadused.

Haug annab ühe lihtsa retsepti, kuidas mahedat broilerifileed küpsetada: “Maitsesta broilerifileed soola ja pipraga ning seejärel prae kergelt või-õli seguga pannil, millele lisada tüümianit ja küüslauguküüs. Järelküpseta ahjus umbes 15-20 minutit 150 kraadi juures.”

Kõrvalained?!? Mis mõttes?

Eks me kõik oleme kuulnud väljendit, et me oleme see, mida me sööme! Nii on ka kanade puhul. Alates taimekaitsemürkide kasutamisest teraviljapõllul, edasi töötlemisprotsessi juures kasutatavad ained ning saadud linnusöödale lisatud “parandajad”, et lind oleks suur priske, ei haigestuks ja liha värv oleks ka õige. Lindudele antakse juurde palju erinevaid antibiootikume ja muid ravimeid, et ennetada haiguseid.

Kõik need ained ringlevad kana organismis ja paljud neist talletuvad just lihasse ja rasva. Nii, et kui õhtul teeme ahjus maitsvaid kanakoibasid, siis lisaks sööme sisse pea kõiki neid ained, millega eelnevalt broiler on kokku puutunud.

toidulisandi koostisosad kanadele

Ühe tavalise kanadele mõeldud toidulisandi koostisosad. Peale tervislike vitamiinide, kubiseb seal nii üht teist muudki.

Ka pärast liha töötlemist võidakse juurde lisada erinevaid säilitusaineid, et broiler säiliks letil kauem ning näeks välja kui äsja tapamajast tulnud.

Kuna väga paljud ained seal lihas on mõeldud ühtima linnu organismiga, mitte meie omaga, siis võivad need ained mõjutada ootamatult nii meie hormonaalsüsteemi kui ka üldist tervist.

Nüüd, kus Ukrainast teravilja kanadele ei saa, kas hinnad lähevad veel ulmelisemaks?

“Kuna Ukrainas kasvatatakse märkimisväärselt suur osa kogu Euroopa teraviljast, siis kõigi eelduste kohaselt langeb Ukraina teraviljatoodang sõjategevuse tulemusel sellel aastal üüratult, mis tähendab, et sellest sügisest algab puudujääk,” kirjutab Oleviku talu oma Facebooki lehel ja lisab: “Turg juba ennetab seda, kokkuostjad teevad oma tööd ja nii maheda kui mittemaheda teravilja hind on tänaseks kõvasti tõusnud.”

Oleviku talu Facebooki lehelt võib välja lugeda tugevat muret, sest lisaks ussikeste, putukate ja värske rohu söömisele antakse kanadele ka suures ulatuses teraviljasööta, mida varsti enam ei pruugi saada või väga kalli hinna eest. 

Äntu mõisa kanad

Äntu mõisa kanadel õnnestub süüa kohalikku teravilja

Oleviku talu teab, et nende kulud on järsult tõusmas ning uurib klientidelt, mida nad peaksid praeguses olukorras ette võtma.

Välja on nad tulnud kolme ideega: kanade toitmise jätkamine 100% mahesöödaga ja hindade vastav tõstmine; mahesööda ja odavama mittemahesööda kokku segamine ning hinna eelneval tasemel hoidmine või kanapidamine lõpetada ning asuma pidama hoopis parte, hanesid ja küülikuid, kelle toitmine teraviljaga ei ole otseselt vajalik.

Äntu mõis see-eest Ukraina mõjude pärast ei muretse: “Oleme püüdnud oma teravilja kohapeal ise kasvatada või siis osta teistelt Eesti maheviljakasvatajatelt. Hinnatõus on sellele vaatamata küll aga paratamatu, vaadates kuidas kallinevad elekter ja kütus.”

Kust seda kõrvalainetevaba mahebroilerit saab?

Tavapoest mahebroilerit leida on üsna keeruline, kuid siiski leiab midagi Rimi Talu Toidab poodidest, Tallinna ja Tartu Kaubamaja Toidumaailmast, Stockmannist, Biomarketist ja mõningatest Tallinnas asuvatest Selveritest.

Kellel pole aega poodi minna, saab tellida siit: