Toitumisteadlane soovitab: neid saiu võib süüa

Ei saa me ikka üle sellest saiast! Möödunud nädal kirjutasime, kuidas kõige targem on poesai poodi jätta (loe siit!) ja minna hoopis pagarikotta värsket pätsi nõutama. Sealsed saiad-leivad on üldjuhul lisaainetest priid. Mida aga teha siis kui pagarikoja kraam jääb kaugeks, aga head saia tahaks ikka proovida. Konsulteerisime teadlasega, et selgitada, milline poesai on lisainetest prii.

Kas poes müüakse head saia?

“Häid valged saiu ikka leidub poes, ” tõdeb TTÜ teadlane Kaarel Adamberg.

Adambergi sõnul on oluline vaadata alati pakilt koostisosi ja veenduda, et seal pole midagi sellist, millest te aru ei saa. Ideaalis peaksid kõik koostisosad olema sellised, mis kodus kapis ka olemas on.

“Tähtis on, et koostisosad oleks peamiselt jahu, vesi, sool, suhkur, pärm ja õli,” loetleb Adamberg.

Selleks, et teil poeskäis kiiremini läheks, toome siin välja nimekirja saiadest, mis tehtud vaid puhastest koostisosadest. Kui aga ise poodi pakendeid uurima lähete, siis olge eriti tähelepanelik just nii-öelda tervislike toodete puhul, sest just täisteratooted vajad pehmuse saavutamiseks eriti palju lisaaineid.

Lisainete vabad saiad, mis poes müügil

Eesti Pagari “Perenaise sai”
koostis: nisujahu, vesi, rapsiõli, suhkur, pärm, keedusool (1,2%).

Fazeri “Suur kodusai”
koostis: Nisujahu, joogivesi, suhkur, pärm, sool, rapsiõli.

Leiburi “Kirde sai”
koostis: nisujahu, vesi, suhkur, pärm, rapsiõli, sool, jahu parendaja askorbiinhape.

Leiburi “Kuldne klassikaline röstsai”
koostis: nisujahu, vesi, suhkur, rapsiõli, pärm, sool.

Eesti Pagari “Õnne sepik”
koostis: nisujahu, joogivesi, nisuklii, rapsiõli, pärm, sool (1,1%), suhkur.

Eesti Pagari “Tosta mitmevilja röst”
koostis: nisujahu, vesi, idandatud rukkiterad (10%), päevalilleseemned (4%), linaseemned (3%), suhkur, rapsiõli, pärm, sool (1,2%), rukkilinnasejahu

Head koostisosade uurimist!

Enne poodiminekut tasub lugeda ka, kuidas rohejuustu rohepesuga mitte petta saada ning uurida siit, millisest jahust tuleb kõige parem leib.