Vaata siit, kas sinu lapse lemmikmaiuses on ohtlik glükoosi-fruktoosisiirup sees


“See on täiesti masendav. Glükoosi-fruktoosisiirupit on vaikselt, kuid järjekindlalt topitud praktiliselt kõikide asjade sisse,” sõnab perearst Piret Rospu.

Evelin Ilves hoitas nädalavahetusel Õhtulehes uue “valge surma”  ehk glükoosi-fruktoosisiirupi eest. Ilvese sõnul on arstid hakanud lastel maksakahjustusi diagnoosima, samuti nagu ka täies jõus ja tervises täiskasvanuil, kes alkoholiga ei liialda ning oma toitumist pigem tervislikuks peavad.

“Kõige haigem on see, et fruktoos vähendab täiskõhutunnet või toiduga saadavat küllastustunnet,” selgitab Rospu.

Nii ei olegi ohtlik lihtsalt siirup, vaid see, kui teda on igas kondiitritootes, joogis, magustoidus, marinaadis jne. Niimoodi tõuseb päevane söödud kogus märkamatult sadadesse grammidesse. Tegime siin väikese ülevaate toodetest, mis sisaldavad glükoosi-fruktoosisiirupit ja tuleks võimalusel poodi jätta.

Jogurtid, kohukesed ja kohupiimakreemid

TERE juustukoogimaitseline glasuurkohuke
TERE jõhvikamaitseline glasuurkohuke
TERE metsamarja joogijogurt
TERE metsmaasika joogijogurt
TERE kreeka stiilis jogurt apirkoosimoosi ja müsliga
Emma kohupiimakreemid
Emma kohupiimakreemid kiselliga
Valio Delish piimatäidisega biskviitkook piimašokolaadis
JEPPI kohupiimadessert šokolaaditäidisega

Müslid ja hommikuhelbed

Corny BIG müslibatoonid
OHO Kakaoga teraviljahelbed
OHO maitsestatud krõbinad “Nisu meega”
OHO kakaokrõbinad “Paisutatud riis šokolaadiga”
OHO kakaokrõbinad “Kakaoga teraviljahelbed”
OHO kakaokrõbinad “Kolm sõpra”
AXA krõbe müsli šokolaadi ja pähkliga
Veski Mati krõbe marjamüsli
Herkuless krõbre pähkli-šokolaadimüsli

Küpsised ja muud taolised

Lotte maisikepikesed kondenspiimaga
Barni täidisega biskviitküpsised
Marabou Choco Whoopies küpsised
Milka piimašokolaadikreemi täidisega küpsised
Oreo Original küpsised
TUC Baked Bites soolaküpsised
Kinder Delice kakaobatoon piimakreemitäidisega
Kinder Pingui kakaoga
Maiasmokk mustasõstraküpsised marmelaadiga
Maiasmokk maasikaküpised

Jäätised

Magnum pulgajäätised, praktiliselt kõik maitsed
Idüll vanillijäätis marmelaadiga
Superviva koonusjäätis “Vikerkaar”
Superviva karamelli-pähklijäätis
Superviva kreembrüleejäätis
Twister sidruni-maasika mahlajää
Premia Premium karamellijäätis
Premia Eriti Rammus banaanijäätis vahvlitükkidega
Premia Eriti Rammus küpsisejäätis
Premia mango-meloni koorejäätis
Premia martsipanijäätis
Premia piparmündijäätis piparmündi-šokolaadikreemi ja šokolaaditükkidega
Balbiino LOTTE mahlapurikad
Balbiino Classic šokolaadijäätis kirsilisandiga
Vanilla Ninja koorejäätis šokolaadikreemiga
Onu Eskimo karamelli-koorejäätis kukekommitükkidega
Maiuspala mandli-koorejäätis

Väikses kirjas koostise lugemiseks tuleb tihti pakend pahempidi keerata.

Kommid ja šokolaadid

Kalev valge šokolaad õhitud riisi ja mustikaga
Kalev valge šokolaad küpsise ja maasikaga
Kalev Nurr piimašokolaad vahukommidega
Haribo Pico Palla kummikommid
Milka oreo piimašokolaad
Milka Chips Ahoy! piimašokolaad
Katjes Wunderland hapukad kummikommid

Küpsetised

MAMMA pannkoogid vaarikalisandiga
Eesti Pagar õuna-pohlasaiake
Eesti Pagar vaarikasaiake
7 Days sarvesaiad

Joogid

Karl Friedrich Kali Mustsõstar
Vichy karboniseerimata apelsini- ja mangomaitseline vesi
Vichy Vitamin Daily maitsestatud vesi
Vichy Fresh maitseveed
Vichy Fresh Bubbles Pear karboniseeritud jook
Vichy Vitamin SPORT
Laste vahujook “Peojook”

Miks liiga palju fruktoosi halb on?

Erinevalt glükoosist ei stimuleeri fruktoos insuliini tootmist, mis tähendab, et lihased ei saa fruktoosi kasutada energia tootmiseks, vaid fruktoos talletatakse maksas rasvana.Liigsest fruktoosist rasva sünteesimine tekitab aga maksarakkudes energianappuse, mis häirib glükoosi lülitumist maksarakkude ainevahetusse.

Kui ülemäärane fruktoosi tarbimine jätkub pikka aega, kahjustuvad maksarakud, maks rasvub ja saadab osa rasva verre, kasvab ka vererasvade hulk. Seega peab veres tekkima rohkem rasva transportivaid osakesi – tõuseb halva ehk LDL-kolesterooli tase, suureneb keha üldrasvumine, tekib vererõhu tõusu oht ja edasi juba südamehaiguste risk.

“Uuringutes on tõesti leitud, et see on seotud maksa rasvtõve ja fibroosiga, soolevähiga ja nii-nimetatud lekkiva soole sündroomiga (igapäevaelus sisuliselt ärritunud soole sündroom). Samuti loomkatsetes kiirema rasvumisega (sealhulgas ka mitte ainult rasvarohke toiduga võrreldes, vaid ka lauasuhkruga võrreldes), südame-veresoonkonnahaigustega, Alzheimeri tõvega ning tiinetel loomadel järeltulijate ainevahetuse muutustega,” kirjeldab Rospu.

Kellele on vaja liitrite kaupa suhkruvett?

Tootjad kasutavad glükoosi-fruktoosisiirupit eelkõige odava hinna pärast ja seetõttu leidub seda eelkõige odavama otsa toodetes. Täiesti mõistusevastane on aga minu jaoks, et Saku õlletehas alkoholivaba õlle ja vee maitsestamiseks suhkrusiirupit. Lapsepõlves pakuti tõesti ehmatuse vastu suhkruvett, aga mõistus tõrgub aru saamast: miks peaks keegi üks täiskasvanud inimene endale lihtsalt niisama liitrite kaupa suhkruvett sisse kallama?